2013. november 9., szombat

Az iparosodott Vietnám térfelén

November 8-án áttaxiztunk Danang-ba, ami Vietnám negyedik legnagyobb városa és az ország legnagyobb kikötője. Turisztikai jelentősége nem sok van, ezért nagyon furcsán is éreztük magunkat a városban bolyongva,.mert ebben a több milliós lélekszámú ipari központban csak mi voltunk nem-vietnámiak. Mintha a helyiek is csodálkoztak volna egy kicsit rajtunk.

Danang-i Sárkányhid
Danang látképe
Románc a Danang-i riviérán
Mi nem is turistaként viselkedtünk. Beültünk egy jópofa étterembe, ahol pörgős forgalmat láttunk. Reméltük ez friss és izletes kaját fog jelenteni. Viszont leülés után megijedtünk saját bátorságunktól, mert se angolul nem volt az ételek neve kiirva, se fénykép nem volt az ételekről, és persze a pincér se beszélt egy kukkot se angolul. Most hogy rendelünk és mit? A pincér is meghökkent egy kicsit, hogy nem vietnámiak is beültek hozzá, de vette a lapot és hozta is az ételeket. Hozott főtt tésztát sült hagymával, salátát hal szósszal, reszelt sárga répát, pástétomot, banánt és teát. Fejenként másfél USD-t fizettünk ezért a lakomáért. Később hotelünk recepciósa felvilágositott, hogy Danang egyik közkedvelt étkét ettük, a Bánh cuốn-t, aminek az alapja rizstészta tekercs.
.
Véletlen találkozásunk a Bánh cuốn-nal
A következő video Danang forgalma este. Hihetetlen, hogy mennyire képtelenk a Vietnámiak biciklizni vagy gyalogolni (és ez minden általunk meglátogatott nagyvárosukra igaz volt). Mindenhova robogóval mennek.


November 9-en reggel tovább is repültünk Ho Shi Minh városba (Saigonba). Nem a Fülöp-szigetek-i tájfun elől menekültünk, ami Danang felé vette az irányt, hanem csak elfogytak a látnivalók. Saigon a valamikori francia Indokina fővárosa és dél-Vietnám-i főváros izgalmasabbnak tűnt. Saigon Vietnám gazdasági központja, épitészetén meglátszik a francia befolyás a gyarmati időkből, érezhetően nyugatiasabb mint Hanoi, és eközben Toronto testvérvárosa is. A következő video például készülhetett volna bárhol a nyugati világban, amivel ellentétben Hanoi sokkal visszafogottabb volt:

Saigon-i utcarészlet
Saigon-i piac
Saigon-i bevásárlóközpont

Saigon-i bevásárlóközpont parkolója
Szendvics árus kislányok az utcán. Persze számlát itt se kaptunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése