2013. november 19., kedd

Dubai a se nem délkeleti, se nem ázsiai

November 17-én következő állomásunkra érkeztünk a hazafele vivő úton. Katmanduból Dubai-ba repültünk több száz nepáli vendégmunkás, egy svájci turista lány és egy alabamai hegymászó nyugdíjassal egyetemben.

A svájci lánnyal Katmanduban ütöttük el a repülőre való várakozási időt beszélgetéssel. Kiderült felkészületlenül érte Nepál elmaradott helyzete és meglepődött amikor a két hetes túrázása után hotelében ugyanolyan helyzet várta, mint a hegyekben. Hotelében se volt meleg víz és az áram is csak időközönként mutatta meg magát. Az ingyenes masszázs és pezsgőfürdő, amit a hotel reklámozott a web oldalán, nemhogy ingyen, de egyáltalán nem voltak elérhetőek, mert ezek a szolgáltatások egyáltalán nem léteztek a szállásán. Svájci útitársunk nagyon várta már, hogy Zürich-i otthonába végre a megszokott kényelmében térjen nyugovóra.

Dubai impozáns épületeit a várost átszelő magas vasúttal és gyalog látogattuk meg. Meglepődtünk, hogy mekkora távolságok léteznek ebben a városban. A város gyakorlatilag egy 1.5 km-es sáv a tenger és a sivatag között, de viszont legalább 80 km-en keresztül húzódik. De azt sejtettük, hogy a város végében is már a sivatag az úr, ami így is volt. Az egész város ember építette remekművekből áll, de valahogy olyan érzésünk volt, hogy nem fenntartható az építkezés és fejlődés amit itt műveltek. Az anyatermészet bármikor újra visszaigényelheti ezt a területet és sivataggá változtathatja.

Dubai-i városkép 1
Dubai-i városkép 2
Dubai-i városkép 3
Sivatag a város szélén 1
Sivatag a város szélén 2
Burj Khalifa
Dubaí strandjai gyönyörűek, bevásárlóközpontjai és hoteljei pazarak. Az Egyesült Arab Emirátus-i lakosoknak itt sí- és korcsolyapályájuk is van és magukénak tudhatják a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifa-t, ami egy impozáns 829.8 m magas épület. Viszont annyira öncélúnak és erőltetettnek tűnt számunkra ez a város és építményei, hogy nem vettük fel kedvenc városaink listájára.


Lábáztatás a Perzsa öbölben
Lubickolók a Perzsa öböl vizében
Futurisztikus városkép Dubai magasvasútjáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése