2013. november 7., csütörtök

Hoi an, a békés találkozóhely

November 6-án, 4 órás buszozás után, késő délután begurultunk Hoi an-ba. E délkínai tengeri városka 1999-ben elnyerte az Unesco által osztott világörökség része címet, de 2008-ban figyelmeztetést kapott a városka, hogy ezt a címet meg is kell tudni őrizni. Ugyanis időközben Hoi an-t ellepték a tömegturizmus által idevonzott szabászatok, művészeti galériák, éttermek és kocsmák, amelyek tulajdonosai magasról tojnak a kultúrális örökségek megőrzésére. Csak a bevétel a fontos.
Hoi an utcarészlet este

Hoi an utcarészlet nappal
1999-ben még azért kapta a város az elismerést, mert kimondottan megőrizte hagyományait, épületeit, és egy autentikus élményt biztosított az idelátogatónak. Hoi an-t Délkelet ázsia egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontjának és kikötőjének tartották a 15. és 19. századok között. Kínai, japán, perzsa és indiai telepesek alakították arculatát, akik aktív részvevői voltak a fűszer, kerámia és selyem kereskedelmi forgalmának, Európa, Kína, Japán és India között.

Ettől függetlenül a városka egy nagyon hangulatos, kellemes klímájú üdülőhely. Este lampionok ezrei és több száz méteren keresztül utcai hangszórókból szóló klasszikus zene hivatott lágyítani a turista szívét egy kis vásárlás erejéig. Igaz, hogy a lampion és a klasszikus zene soha nem volt honos Hoi an-ban, de ez csak a kákán is csomót kereső Unesco hivatalnokokat zavarja.

Lampionok mindenhol
November 7-én bérelt biciklivel megindultunk felfedezni a strandokat és a városka környékét.
Száguldás a strand felé
Miközben vízkészletünket feltöltöttük, boltosunk elpanaszolta, hogy hiányolják az orosz turistákat, akik tavaly ilyenkor már elözönlötték a tengerpartot. Furcsa volt hallani egy olyan nemzet lányától, akik legyőzték a francia gyarmatosítókat és kizavarták az amerikai hódítókat, hogy orosz invázióról álmodozik.
Hurrá, tenger!
Igen, tenger
Lehetne ebből magyar éttermet csinálni?
A strand mellett találkoztunk egy süketnéma vendéglőssel, aki megmutatta nekünk vietnámi háborús emlékeit. Legféltettebb tárgya egy kőtömb volt, ami a koreai megszállók lobogóját tartotta 1968-ban. Ezen kívül volt egy használt amerikai gránátkilövője és egy furcsa táblácskája, amin angolul írta: itt kezdődik a front. Ezeket 1973 körülire becsülte. Nagyon büszke volt egy fekete-fehér ejtőernyős amerikai katonákat ábrázoló fényképére is, amit még gyerekként fotózott.

Vietnámi háborús ereklyék és őrzője
Hoi an, a városka neve, békés találkozóhelyet jelent vietnámiul. Mi mindenesetre méltónak találtuk nevére.

A városka határában

Biciklizés után jól esik egy kis bánh xèo
Süsü holland lányok utazni délkelet áchia és jülérezni magukat hegyekben
Ez az utolsó kép csak azért van itt, hogy mindenkit emlékeztessen: töröld le a fényképeid a hotel gépéről, mert különben mások is felhasználhatják a őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése