2013. november 13., szerda

Kambodzsa a mosolyok országa

November 10-én buszra szálltunk Saigonban, hogy Phnom Phen-t érintve 14 órával később megérkezzünk Kambodzsa egyik legismertebb turistaközpontjába Siem Reap-be.

Kambodzsa egy hányatott sorsú állam, aminek népe, a khmer-ek, 500 éven keresztül a régió legerősebb birodalmát mondhatták magukénak. A 9.-től a 15. századig khmer királyok uralták délkelet ázsiát. Mígnem a thai és vietnámi szomszédokkal való folyamatos csatározások és környezeti katasztrófák térdre nem kényszerítették a valamikor hatalmas és erős khmer-eket. A történelem során Thaiföld és Vietnám komoly területeket csatolt el Kambodzsától. Például a Mekong folyó deltáját Vietnám szerezte meg, ezzel elvágva Kambodzsát a Dél-kínai tengertől. A 19. századtól Kambodzsa francia protektorátus alá kerül, ami 1953-ig tartott. 1975 és 1979 között a Vörös Khmer-ek uralma alatt 2 millió kambodzsai halt meg kivégzések, járványok és éhezés miatt. A Vörös Khmer-ek egy önellátó kommunista agrártársadalmat akartak megteremteni, ami miatt felszámolták az ország iparát és infrastruktúráját. Ezen kívül munkatáborokba terelték vagy kivégezték az értelmiségieket és a buddhista szerzeteseket.

Phnom Phen-i utcarészlet, amit busszal való átutazásunk során örökítettünk meg
Családi jelenet Kambodzsában
Utcai bizsu árus kislány 1
Utcai bizsu árus kislány 2
November 11-ét rászántuk Siem Reap városának felfedezésére. Siem Reap azért jelentős turistaközpont, mert tőle található néhány kilométerre ázsia legnagyobb templom együttese, az Angkor Wat, amit Angelina Jolie is népszerűsített a Lara Croft: Tomb Raider című filmben. Maga a város nagyon turistás az éttermeivel, szokásos ázsiai kirakodó piacaival és hoteljeivel. Ugyanúgy alig lehetett sétálni a városban a motoroktól és mozgó árusoktól, mint a többi délkelet ázsiai városban, de valami mégis más volt itt. Nehéz megfogalmazni, de a kambodzsaiak szívből jövő mosolya, kedvessége és szinte gyermekies őszintesége teljességgel meglágyított bennünket. Például az első piaci árusunk kuncogva elárulta nekünk, hogy amit kambodzsai emléktárgyként árul az többnyire kínából importált kacat, és csak néhány sálat tudunk nála venni amit valóban kambodzsai kézművesek készítettek.

Egyes turisták viszont szó szerint veszik a lazulást és meglágyulást Kambodzsában. Első esténket az Őrült Majom (Mad Monkey) nevű 30 alattiaknak ajánlott szállóban töltöttük, ahol a házirendbe beleírták, hogy hetente 2-3 fiatal meghal kábítószer túladagolásban. Az Őrült Majom szálló emiatt szigorúan tiltja mindennemű drogok használatát a szálló területén, ugyanis, háziszabályzatuk szerint: "az egész napjukat el szokta rontani ha nekik kell felhívni valaki szüleit, hogy gyermekük meghalt túladagolásban".

Zsuzsi fagyizik Siem Reap-ben
Siem Reap-i hentes
Siem Reap szórakozó negyede este
November 12-ét az Angkor Wat felfedezésére szántuk, ahove velünk tartottak újdonsült barátaink, egy ukrán származású Bostonban élő testvérpár, Ana és Dimitri, akiket még a Saigonból Siem Reap-be tartó buszon ismertünk meg.

Angkor Wat-ot a 12. században hindu templomként építették Visna istennő nagyobb dicsőségére. Falain a hindu mitológia elemei és történetei jelennek meg. A 14. századtól pedig buddhista templomként kezdett működni, amikoris a khmerek áttértek a buddhista hitre. Helyi idegenvezetőnket, akit egy órára béreltünk fel, hogy végigvezessen a fő templomon, megkérdeztük hogy hogyan is működik a két vallás megférése. Erre a válasza az volt, hogy a Kambodzsaiak hinduk, de inkább buddhisták. Náluk ez belefér, egyszerre hinduk is és buddhisták is.

Az Angkor Wat Kambodzsa nemzeti jelképe is. Zászlajukon, címerükön és pénzegységükön is megjelenik a templom. Habár pénzegységüket, a kambodzsai riel-t, Siem Reap-ben csak az USA dollár aprójaként használják. Ha 1 USD feletti ár van feltüntetve, akkor már dollárban kérik a fizetséget mindenhol. A bank automaták is USD-t adnak ki, és nem kambodzsai  riel-t.
Akgkor Wat és hagyományos khmer köszöntés
Romok és turista
Füstölő + vörös szalag a csuklóra + 1 dollár = szerencse
Rom templom + ázsiai karbantartás (mármint hiánya) + természet = építőművészet
Megilletődve a csodás őserdővel benőtt romok között
Dimitriékkel este még egy cirkuszi akrobata előadásra is eljutottunk. A cirkuszt egy alapítvány üzemelteti, amit hátrányos helyzetű fiatalok művészet terápiás kezelésére alapították külföldi non-profit szervezetek. Többnyire szegény családból származó fiatalok kapnak így kiemelkedési lehetőséget és országos elismerést előadóművészetük által. Az előadás után pedig elmentünk sörözni, természetesen az Őrült Majom tetőtéri strand bárjába, ahol homok a padlóburkolat.


Sörözés az Őrült Majomban a bostoni testvérpárral. Plusz egy hátizsákos lány Szingapúrból
Szerepcsere: turista vezetni tük-tük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése