2013. november 15., péntek

Nepál a választások előtti ország


November 14-én délután landoltunk Katmanduban, Nepál fővárosában. Csodálatos volt nézni a hegyvonulatokat leszállás közben.

A repülőgépen mellettünk ült egy ausztrál sárkányrepülős lány, aki azért indult a hegyekbe, hogy hobbijának hódoljon. Felvilágosított, hogy Nepálban éppen polgári engedetlenség tört ki, ami miatt zavargásokra számíthatunk. A reptértől hotelünkig érezhető is volt fokozott rendőri jelenlét, ami viszont furcsa volt, hogy gumibotok helyet fa husángokkal voltak felfegyverkezve. Néhánynak géppisztolya is volt, de nem mindnek. Később megtudtuk, hogy a zavargásokat a maoista párt szítja, mivel Nepálban általános választások lesznek november 19-én, amit ez a párt nem szeretne látni.

Katonai jelenlét Katmandu belvárosában
Rendőr fahusánggal és riksával
Nepálból egy kicsit felkészületlenek voltunk, mert ami nyomort az útszélén láttunk a reptértől a hotelig abból először azt hittük Afganisztánban landoltunk. Nem is jártunk messze az igazságtól, mert az egy főre eső GDP mutató alapján Nepál Afganisztánnal és Haiti-vel van egy ligában. Laosz, Kambodzsa és Banglades egy főre eső GDP-jéről Nepál egyelőre csak álmodni mer, habár turizmusa jelentős, mivel a világ 10 legmagasabb hegyéből 8 itt található, a Mount Everest-et beleértve

Miután elfoglaltuk szobánkat, elindultunk felfedezni a várost és megkóstolni a helyi ételeket, mert a repülőn csak magvakat és szárított gyümölcsöket falatoztunk. Be is tértünk egy közeli étterembe, ahová többnyire helyiek járnak és megkóstoltuk a nepáli nemzeti eledelt, a momo-t. Ez egy kínai töltött tészta indiai fűszerezéssel. Mivel Nepál földrajzilag Kína és India közé ékelődött, ezért nem meglepő a két konyhaművészet találkozása.
Nepáli csipegetős
Momo, a nemzeti eledel
Teli hassal megjött a kedvünk, hogy felkutassuk a közeli bazársor kínálatát. Kézzel festett budhista és hindu vallási jellegű képek, hegymászás kellékek, ezüst ékszerek, sálak, sapkák, kesztyűk, teák, táskák, füstölők a legtöbbet kínált portékák. Ahogy kerülgettük a motorokat, autókat, riksákat és más járókelőket, hogy találjunk egy működő bank automatát, találkoztunk egy fiatal norvég lánnyal, aki nepáli árva gyerekeknek vásárolt volna meleg ruhákat. Persze ő is csak akkor, ha talált volna működő bank automatát. Amíg együtt keresgéltük a pénzkiadó gépeket, elmesélte, hogy két hete van Nepálban egy árva gyerekeket befogadó menhelyen, és azon kívül hogy eleséget és meleg ruhát vásárol a gyerekeknek, fürdette is és tetű mentesítette is őket. Az önkéntes munkáját saját költségből állja és a menhelyük közelében robbant az egyik pokolgép, amit a választásokat mighiúsítani akaró erők robbantottak. Úgy tűnt, hogy a lány egy kissé megdöbbent a nepáli helyzeten, de bátran tette a dolgát. Meg is mondtuk neki, hogy bámuljuk az elszántságát.

Pihenés a nepáli lobogó árnyékában
Szent domb és szemét domb egymás szomszédságában
Zsuzsi és egy utcagyerek angry bird-özik
Magasfeszültség nepáli módra
Önkényuralmi jelképek a választási kampányban
Közben valamikori vietnámi útitársunk, Erika, jelentette, hogy legfrissebb blog bejegyzésében rólunk is írt, ami itt található:
http://herhappytrails.com/2013/11/13/lady-lady-where-you-from/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése